Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Lluís Avellà i Reus, mestre, company i amic. de JOAN JOSEP SÁNCHEZ

Vaig tindre l’honor de conéixer a Lluís allà per principis dels 70. Jo, que era un gos de carrer, i nascut al centre, em solia moure molt per “el Portón” encara que ell era de la zona de la “Vilavella”. La chavalada d’antany competía en rivalitat zonal, pedrega inclosa.

La frontera de totes dues zones era la Plaça del Carme i el Carrer Toledo, que porta a la Plaça del Pont i als Pous de Garrigós, pur Casc Antic d´Alacant.

D’aquesta relació infantil, en coincidir al Jorge Juan, en aquells temps convulsos, la nostra relació es va fer més pròxima, molt més próxima, amb un mateix compromís polític (encara ho recorde amb la seua inseparable bandolera de lona del País Valenciá, made in Set i Mig).

El ja era un actiu membre de la esquerra nacionalista. Molts de nosaltres, tard o d’hora, marxarem al independentisme. A mi Lluís em va inocular el seu amor a la Terra i la cultura, a estimar y lluitar pel nostre País i la nostra llengua.

Tornant a questions personals, el Lluís es va obstinar a ensenyar-me a tocar la dolçaina, estem parlant de finals dels 70, i assajàvem els dissabtes a la vesprada en Els Pous de Garrigós, als quals, qualsevol que tinguera interés a fer cultura tenía accés gràcies a l’inestimable Pere Fuente.

File:Pous de Garrigós, pas entre el primer i el segon aljub.JPG - Wikimedia  Commons

Gràcies a Pere els vam poder usar com a primer local estable de LA TRIPA DEL MORO, després vindrien els del Carrer del Pou i el del Carrer Trafalgar, sempre sota l´ombra del Benacantil.

Tornant a la meua faceta de dolçainer, Lluís em va portar una dolçaina tallada a la escola de Joan Blasco, que encara conserve i acompanye foto (el tudel no apareix).

 A la vista dels meus grans dots musicals el mestre va sentenciar: Maulito, tu no aprofites ni per a tabaleter, ni per a fer soroll. Lapidari.

Però, sense perdre contacte i amb vides molt paral·leles, de les quals exclouré situacions que no venen al cas i que podran, o no, ser objecte d’uns altres articles, vam tornar a convergir en aquella glopada d’aire fresc, aquella explosió de llibertat, que va suposar la penya carnavalera LA TRIPA DEL MORO, entesa com una oportunitat de fer cultura, i que deu el seu nom a estar metres més a baix de la Cara del Moro.

Sota la tenacitat i perseverança de l’insubstituïble Toni Defez, es va aconseguir reunir personatges inquiets i variats, que vagaven pel lumpen cultural de finals dels 80, a un local del Carrer Crevillent (abans primera seu del P.C.E. si no recorde mal) on ens conjurem per a acabar amb un model de carnestoltes institucionalitzat, proclamant una revolució de màscares, un carnestoltes rebel, insubmís, dissident, no comercial. Naix el Col·lectiu Alternatiu de Lliures Idees per a eixir de l’Ostracisme (CALIPSO) i el seu braç emmascarat LA TRIPA DEL MORO.

Quan ens traslladem al Carrer del Pou, allà per 1990 o 1991 (que tan gentil i desinteressadament ens va cedir Gigi), alguns companys s´iniciaven en la música tradicional mentres l@s carnavaler@s ja érem un caos organitzat que es bressolava desenfrenadament sota els diabòlics concordes de les dolçaines capitanejades per un infatigable i compromés alacantí: En Lluís Avellà i Reus.

Com els dolçainers precisaven un local van prendre contacte amb la AA.VV. de Sant Antoni, i allí va nàixer pròpiament la Colla Sant Antoni, just enfront de LA TRIPA DEL MORO.

Però això és una altra història.

Joan Josep Sánchez i Fuster (ex portaveu de La Tripa del Moro)

L’11 de març del 2021 farà deu anys de la mort del dolçainer d’Alacant Lluís Avellà i Reus. Voldria des d’aquest blog, fer-li un homenatge in memoriam a la seua trajectòria i la de molts jóvens d’Alacant que van nàixer al voltant dels mateixos anys que ell i que van viure junts una experiència inoblidable. La nostra generació va viure una època inigualable. Els últims anys de la dictadura de Franco. La nostra edat oscil·lava entre els quinze i els díhuit anys. Vam ser activistes en unes dècades glorioses per a nosaltres: buscar la llibertat per nosaltres mateixos sense necessitat que ningú ens diguera què havíem de fer. Aquesta finalitat buscada crec que ens ha servit a tota una generació de jóvens que vivim el mateix procés. No vam aconseguir canviar el món, encara que créiem fermament que el podíem canviar, però el que sí que ens ha servit és per ser gent valenta, qualsevol cosa que ens proposàvem ho aconseguíem a la nostra manera. Gràcies a l’esforç i la dedicació. Tots els projectes que vam proposar, vam intentar portar-los a la pràctica. Anys més tard, vam comprendre que gràcies al diàleg i la posada en comú dels nostres projectes aconseguiríem que fórem més participatius i aquest treball crec que ens ha fet millors persones. Aquest és el missatge que volem transmetre amb aquest homenatge

A %d bloguers els agrada això: