Biografia autoritzada per Juli Micó per Eva Ortiz.

Juli Micó naix a la Vall d’Albaida al poble de l’Olleria, el 3 de març del 1943. La seua infància queda molt marcada per les tradicions i la música, ja que, com diu la dita: “de l’Olleria els músics de dolçaina i tabalet”. Quan tenia 11 anys ja tocava el clarinet a la banda del poble. De jove entra a formar part de l’Orde dels Caputxins on professa com a frare des del 1964. Més tard cursa estudis de Filosofia i Teologia i es llicencià a Roma després dos anys.

Als 35 es trasllada a viure al Convent dels Caputxins de la ciutat d’Alacant (ara viu al convent d’Orito) i va ser frare guàrdia durant huit anys. És jardiner de professió a l’Ajuntament d’Alacant, ara ja jubilat.

L’any 1980, un amic li regala una dolçaina i comença a tocar-la de manera autodidàctica fins a l’Aplec de Petrer el 1990, on descobreix el Grup de Percussió de Sant Blai d’Alacant, en el qual s’integra i rep les primeres classes de dolçaina. Més tard, de la mà del seu primer mestre, s’integraria en la Colla de Dolçaina i Tabalet de Sant Antoni d’Alacant, on va ser director durant deu anys.

Desenvolupa la faceta compositora des del 1992, quan compon la “Marxeta Cristiana”, denominada més tard “El Terrós”. Des d’aleshores, escriu més de 50 temes per a dolçaina, entre cercaviles, marxes mores i cristianes, pasdobles, marxes de processó, vals, rumbes, havaneres, boleros, nadales… També fa reconegudes adaptacions per a dolçaina, com la del Misteri d’Elx, i de cançons de la República o de Bandes Sonores de pel·lícules.
L’obra de Juli Micó ha sigut publicada en diverses ocasions. Temes com: “El Terrós”, al CD de la Colla “El Terrós” el 1996; Aixa, “Jose Angel Girao”, “Coca i Bacores”, “L’Alegria” i set temes més, al CD Somnis d’Aixa de la Colla de Sant Antoni; “Julia Vicent” al CD de la tercera trobada de la federació de Dolçainers i Tabaleters “El pardalet” al CD Un tesor d’Argent, de la Colla “El Terrós” en el seu 25 aniversari. A més, l’any 2002 es publica un llibret de partitures 10 anys de festa en festa amb una compilació de les millors composicions.

L’any 2003, Juli Micó ens comunica que està cansat de portar la tasca de direcció i que considera que el grup necessita fer un altre pas endavant.
Durant molt anys desenvolupa, dins de “L’escoleta” de la Colla de Sant Antoni, una activitat formativa amb la direcció del conjunt instrumental dels alumnes i amb les classes de Llenguatge Musical.
PRÒLEG AL LLIBRE DE PARTITURES 10 ANYS DE FESTA EN FESTA per Eva Ortiz Gálvez
Si per alguna cosa ens hem caracteritzat la Colla de Sant Antoni, durant tots el anys d’existència, ha sigut gaudir d’un repertori propi, totalment nostre i, inclús, fet a la nostra mesura (per les dificultats de les veus, pels temes triats, a qui o a què són dedicades).
El miracle musical es deu a la prolífica mà de Juli Micó que, a més de ser el nostre director i moltes vegades la nostra consciència individual o col·lectiva, va començar a sorprendre’ns l’any 1992 amb la primera composició. Es tractava de la “Marxeta Cristiana”, batejada més tard com “El Terrós”, en la publicació del CD de la nostra “Colla Amiga” de Petrer.
Ja en aquell moment, Juli Micó va agafar l’essència de la “Riproposta” i va començar a barrejar melodies, més o menys tradicionals, per a obtenir una composició nova, viva. Això, dins d’unes cantigues antigues d’Alfons X crea un producte original amb reminiscències del passat, com va ser la “Marxeta Cristiana” “El Terrós”, estrenada en les Festes de Moros i Cristians de Xixona.
Des d’aleshores fins ara, ha compost un bon grapat de melodies de les quals n’hem seleccionat, originals, divertides, apreciades o representatives de la nostra personalitat. El món de la dolçaina ha de reconéixer la feina d’un compositor com Juli Micó. Marxes cristianes, mores, pasdobles, nadales, himnes de processó, vals boleros, havaneres, cercaviles… són el reflex de les diferents personalitats que integren la Colla i que Juli ha sabut plasmar:
Els nostres fills, tan importants per a nosaltres inspiren melodies com:
JULIA VICENT: Editat en CD després de ser interpretat en la Trobada de la Federació de Dolçainers que va tenir lloc a Alcoi, el 9 d’octubre del 2001.
DÈBORA: editada en el nostre CD Somnis d’Aixa el 1999.
BATEIG DE FOC: estrenada a l’església dels Caputxins, en la missa a València del 24 de juny del 1999.
BELLEA INFANTIL: Interpretada en l’Entrada de Bandes del juny del 2000.
SANT ANTONI GIRLS: dedicada a les dones de la Colla, amb una veu per als xics i altra per a les xiques.
ELS AMICS D’ABANS: Els amics que van faltar, el amics de sempre.
“AITOR” i “EL MARQUESET“: Editats en el CD Somnis d’Aixa, l’any 1999
JOSEP AMAND TOMÀS: Estrenada per Fogueres l’any 2000
JOSÉ ANGEL GUIRAO: Tenim la versió original per a dolçaina i tabalet de Juli Micó va compondre abans de la mort de Guirao i que pretenia ser un homenatge en vida, desgraciadament no va ser possible. Aquest tema va ser posteriorment versionat per a banda i editat a títol pòstum en el nostre CD Somnis d’Aixa el 1999. La versió per a banda es publica l’any 2000, editada novament amb banda dolçaina i cor.
Les nostres inquietuds:
DONES
MARE DELS DOLORS: La Setmana Santa. Estrenada l’any 2000 a la processó de la Santa Creu, dedicada a “Pepa” i a les costaleres.
NADALA DE PASTORETS: Els drets socials, els sense papers. Estrenada en la trobada de Nadales de la Junta Gestora de les Fogueres de Sant Joan. A més d’escriure la lletra, Juli Micó fa una perfecta combinació dels ritmes de sardana i dansa.
EL RAVAL AL BORONAT: Els nostres dolçainers tradicionals. Estrenada en la trobada “Homenatge als Boronat, organitzat per la Colla de Sant Antoni i la majordomia de Festes del Raval Roig, amb el Patrocini de l’Ajuntament d’Alacant i de la Diputació d’Alacant l’any 1998.
Les nostres Arrels, la nostra cultura popular, on pertanyem fotografiades a temes com:
FRESCORETA ALACANTINA: Rumbeta catalana interpretada en totes les festes i especialment al Carnestoltes des de l’any 1998
EL DOLÇAINER: Interpretada per Joan Blasco (mestre de mestres) al nostre CD Somnis d’Aixa, editat el 1999.
MISTERI: arranjament per a dolçaina del “Misteri d’Elx” (Patrimoni de la Humanitat maig del 2001), interpretat aen l’església de la Misericòrdia en la primera “Trobada Comarcal de Dolçaina i Tabalet”, organitzada per la Colla l’any 1996.
Per concloure, voldria fer unes xicotetes reflexions. Sense oblidar la nostra memòria històrica, però conscients, tant de manera individual, com de manera col·lectiva, que cada mirada endarrere és productiva si serveix per afermar el present i construir el futur.
Col·labora:
Eva Ortiz i Gálvez