Design a site like this with WordPress.com
Per començar

13 CD SOMNIS D’AIXA. 1999

Els somnis de la Colla de Sant Antoni d’Alacant

Somnis d’Aixa. Somnis de música i memòria.

Ací tenim la bellesa feta realitat, el so viu del poble, creador, arrelat a la nostra terra.
La Colla de dolçainers i tabaleters de Sant Antoni és més que un grup musical, els seus membres agafen la melodia de la vida i la fan futur.
El destí de la nostra música és sentir-la, gaudir-la.
Ací resideix el miracle d’una dècada de treball cadenciós, misteriós de vegades, sempre discret, de vegades sorollós, que ha posat ritmes al Nadal, a Carnestoltes, a Sant Antoni del Porquet, a la Setmana Santa, als Moros i Cristians i a les nostres Fogueres.
La Colla de Sant Antoni ja és part de l’expressió festera i ciutadana d’Alacant.
Però, al mateix temps, aquest disc compacte, amb el seus “Somnis d’Aixa”, demostra també que l’originalitat i els arrels poden anar junts, recreant el llenguatge musical.
La Colla va actuar per primera vegada al Nadal del 1991. Abans, des del 1979, un grup de joves alacantins, bojos per la dolçaina, malalts de música nostra es van ajuntar amb el propòsit, hui exitós, de dur la música als barris, i treballar per una Escola Municipal de Dolçaina i Tabalet.
Aquesta ha estat la seua tasca voluntària, vocacional, emotiva. Primer, sent part de la vida del barri de Sant Anton. Després participant en la creació d’altres expressions culturals de la nostra ciutat com és la Colla de dimonis “La Ceba” de Sant Antoni.
No es tracta doncs, només de música: l´activitat de la colla va més enllá, arriba al cor i baixa al carrer, té una visió integral de la nostra cultura popular.
Aquesta és la seua importància per a nosaltres, els alacantins que estimen la terreta.
Aconseguir que Alacant siga part (i no “a part”) de la cultura nostra a les comarques del sud. És, potser, un dels seus somnis, al que s’ha afegit la Diputació d’Alacant amb la producció d’aquest CD “Somnis d’Aixa”, somnis de música original, formosa, composta i interpretada per a fer-nos més feliços, més nosaltres mateixos i donar-nos la possibilitat de retrobar-nos amb l’emoció de ser poble.
Escrit per Marià Sánchez Soler.

CD SOMNIS D’AIXA

Diu la rondalla, que a la Marina Alta, fa molts anys, un dolçainer cansat i sedegós, es va acostar a una font. “La Font d’Aixa”. La remor de l’aigua, es va confondre amb una veu femenina, i uns ulls negres i brillants el van mirar des del fons. Es tractava d’Aixa, princesa mora, filla del califa de la rodalia, que havia viscut en aquell poble feia mil anys i que presonera de la font, va confiar al dolçainer les melodies dels seus somnis.
A través del passat, del present, del futur i de les cultures que van poblar les nostres terres, Aixa narra la seua història i suggerí aquest compacte.

EL DOLÇAINER (JULI MICÓ)

Porrate de Sant Antoni d’Alacant, passejant l’alcalde
Dedicat a un membre de la Colla com segueix “Al meu primer Mestre (…) 20 anys després de començar a lluitar per la dolçaina”. Cap altre com Joan Blasco per a interpretar aquest tema… Mai podrem agrair prou la seua col·laboració.

AMOR D’ENSOMNI

2a volta de Xafigà a Morote
Poema de Al-Mustamid ibn Abbâd de Sevilla per cortesia de Najàr Az- Zirac com a la veu d’Aixa en el seu primer somni.

AIXA (JULI MICÓ)

Font d’inspiració al llarg dels temps, també inspirà aquesta marxa mora “femenina” (segons l’autor) que va ser estrenada a la capitania mora de Guardamar l’any 97.

AITOR (JULI MICO)

Inauguració de la plaça del Dolçainer Lluís Avellà en la Mare de Déu del Remei d’Alacant
Basada en melodies medievals, és de les primeres composicions del nostre director i dedicada al fill d’uns grans amics de la colla, fester infantil del Moros i Cristians de Sant Vicent del Raspeig.

JOSÉ ÁNGEL GUIRAO (JULI MICÓ/ MIGUEL IVORRA)

Camí a la xafigà del vi de la casa Morote
Pasdoble elegant i foguerer com calia per a José Ángel Guirao. I qui millor que la Banda Municipal d’Alacant a les ordres de Bernabé Sanchis per a interpretar-lo

VOLVER A TABARCA

Xafigà del vi a la Casa Morote
(És l’autor, Luis Ivars, improvisació Rafa Contreras i Eva Ortiz)
Aixa mirà el mar i somnia illes llunyanes de “Blau encís mediterrani” històries d’amor apassionat i impossible.

SAVE (JULI MICÓ)

EL MARQUESET (JULI MICÓ)

És la peça més difícil del treball per la seua tonalitat. Està dedicada a dues dolçaineres de la Colla i el títol és un anagrama dels seus noms.
Carrer engalanat del carrer del Pou d’Alacant en Fogueres
Segona marxa cristiana escrita per l’autor, basada en una de les cantigues d’Alfons X “El Savi”, i dedicada al fill d’un fester de Sant Blai.

COCA I BACORES (JULI MICÓ)

Aniversari a Agost de Josep Antoni Mas a Agost
Creat l’any 96, és un pasdoble “assegut” amb dos tocs tradicionals: “El Sento” i “L’himne de Fogueres”. És repertori obligat per a “L’entrada de Bandes” del 21 de juny.

DÈBORA

Alumnes i professors d’Aula Oberta
L’any 96 va nàixer Dèbora, filla d’una dona dolçainera fundadora de la Colla. Amb tota l’estima va nàixer també aquest típic bolero valencià. En un somni del futur. Aixa va ballar les “passaes” d’aquest ball cortesà, acompanyada fantàsticament per Maica i Toya a les postisses.

11 LIENET (IMPROVISACIÓ DE RAMONET RIERA)

El lienet és un instrument de llengüeta simple inventat al llarg de la gravació. Amb el qual Aixa canta el lament d’un dels seus somnis i introdueix el tema següent

Gravació del CD

L’ERMITÀ (MIGUEL ORTÍ, 2a ESTANÇA XAVIER AHUIR, ARRANJAMENT LUIS IVARS)

Lluís i Miquel Lizón en l’Aplec de Dolçainers i Tabaleters de Callosa d’en Sarrià
Tema obligat al repertori de qualsevol dolçainer. Agraïm el diputat de Cultura de l’Excma. Diputació d’Alacant, Miguel Valor, la petició de gravar aquesta peça que hem volgut fer més nostra amb aquest arranjament. Col·laboren els alumnes del programa municipal de l’Ajuntament d’Alacant “Aula Oberta”

13 FOGUERES 97 (JULI MICÓ)

Barraca Arribar I Pouar 1978
Estrenat  l’any 97. És un pasdoble típicament foguerer. Introduït per l’himne de Fogueres i basat en una melodia tradicional de la Torre de les Maçanes “El Pavo”.

NOSTÀLGIC VALS (JULI MICÓ)

Fascinació és la paraula amb què vam rebre aquesta tendresa de tema quan el va dur Juli Micó un dimarts d’assaig. La màgia de la música va fer possible que, a poc a poc, aquella vesprada, prenguera la forma actual.
Assemblea de la Colla de Dimonis “La Ceba” a Moraira. Va durar dos dies, amb els dies i les nits. 1997 aproximadament

L’ALEGRIA (JULI MICÓ)

En el comiat de Lluís Avellà
No teníem al repertori de processons cap peça que fora alhora cerimonial i alegre com cal al Diumenge de Resurrecció. El nostre director va dissenyar aquesta melodia a la qual hem volgut afegir el toc de la gaita asturiana i la tarota en la tercera estança.

ÈOL (NATHALIE VAN RAVENSSTEIN/LLUÍS AVELLÀ)

Correfoc dels Dimonis de “La Ceba” de Sant Antoni d’Alacant
El vent iber va despertar Aixa una nit. Somniava amb dones iberes que tocaven la tíbia amb les sirenes del Mediterrani que cridaven als vaixells, amb la força del tro i la remor de les ones. Va ser l’últim somni.

EL VOL D’AIXA

Nanos de Romeu d’Alacant
Darrere del lament de la tarota s’endevina la veu d’Aixa que transforma les notes en un encanteri per al seu alliberament final del món dels vius de la humitat fosca de la font.
Salut, Aixa… i gràcies

Col·labora:

Marià Sánchez Soler

Eva Ortiz Gálvez

L’11 de març del 2021 farà deu anys de la mort del dolçainer d’Alacant Lluís Avellà i Reus. Voldria des d’aquest blog, fer-li un homenatge in memoriam a la seua trajectòria i la de molts jóvens d’Alacant que van nàixer al voltant dels mateixos anys que ell i que van viure junts una experiència inoblidable. La nostra generació va viure una època inigualable. Els últims anys de la dictadura de Franco. La nostra edat oscil·lava entre els quinze i els díhuit anys. Vam ser activistes en unes dècades glorioses per a nosaltres: buscar la llibertat per nosaltres mateixos sense necessitat que ningú ens diguera què havíem de fer. Aquesta finalitat buscada crec que ens ha servit a tota una generació de jóvens que vivim el mateix procés. No vam aconseguir canviar el món, encara que créiem fermament que el podíem canviar, però el que sí que ens ha servit és per ser gent valenta, qualsevol cosa que ens proposàvem ho aconseguíem a la nostra manera. Gràcies a l’esforç i la dedicació. Tots els projectes que vam proposar, vam intentar portar-los a la pràctica. Anys més tard, vam comprendre que gràcies al diàleg i la posada en comú dels nostres projectes aconseguiríem que fórem més participatius i aquest treball crec que ens ha fet millors persones. Aquest és el missatge que volem transmetre amb aquest homenatge

A %d bloguers els agrada això: