Design a site like this with WordPress.com
Per començar

10 FUNDACIÓ DE LA COLLA DE SANT ANTONI D’ALACANT 1991

La colla de dolçainers i tabaleters de l’Associació de Veïns de Sant Anton d’Alacant va nàixer a l’estiu del 1991 gràcies a l’interés per part dels membres de la junta directiva de l’AV Sant Anton de crear un grup que tinguera com a intenció la promoció i la recuperació d’aquests instruments populars del País Valencià.
A partir de les subvencions de l’Ajuntament d’Alacant, de la Junta de Districte núm. 1 i de la voluntat dels seus membres, aquest desig de crear la colla va ser una realitat, i van participar en diferents actes populars.
L’any 1991 comencem a treballar aprofitant un taller de suport cultural a barris, subvencionat per l’Ajuntament d’Alacant, van fer el taller durant dos mesos: vam fer cartells publicitaris, els vam apegar per tot el barri i s’hi van apuntar Eva Llorca, Roberto i sa mare, Marce, i dues persones més. Comencem a crear la Colla.
Els alumnes pagaven una part de les classes, una altra era pagada pel taller de l’Ajuntament.
La nostra primera desfilada pel barri, va ser al Nadal de l’any 1991 i a partir d’aquella desfilada ja estàvem preparats perquè se’ns coneguera a Alacant.
Vam anar a la Comissió de Festes del Porrate de Sant Anton que es reunia a la cafeteria Copacabana i vam oferir els nostres serveis a la comissió. Hi va haver els seus pros i els seus contres, però la Comissió de Festes va acceptar que nosaltres estiguérem a les festes de Sant Anton, per a nosaltres “era molt important”. Pensàvem que “si no ens contractaven en el nostre barri propi com ens contractarien en d’altres?” i així va començar tot.
Per a donar millor qualitat en les nostres actuacions ens reforcem en Eliseu García, director de la Colla “El Terrós” de Petrer.
Participa:
  • L’any 1992, Mostra de Dolçainers, organitzada per la Foguera del Port d’Alacant.
  • Entrades de Bandes, despertà, cercaviles en diferents Fogueres en l’any 1992 (Foguera de Calderón de la Barca, Ruperto Chapí, Polígon Babel)
  • Festes patronals del barri Obra Social de la Llar, a platja Sant Joan, a Santa Faç el juliol-setembre del 1992.
  • Gravació d’un vídeo turístic editat per la Diputació el 1992.
  • II Encontre de Dolçainers i Tabaleters a Gandia, el 2 d’octubre del 1992. Grups participants:
  • Escola de Dolçainers i Tabaleters de Meliana i Puçol
  • Grup de Tabaleters i Dolçainers de Foios
  • Grup de Dolçainers i Tabaleters de l’AV de Sant Anton d’Alacant
  • Família Boronat de Callosa d’en Sarrià
  • Grup de Dolçainers i Tabaleters de la Universitat Popular de Gandia

A les 6 de la vesprada cercavila pels diferents barris de Gandia i a les 8 entrà i actuació a la plaça de la Constitució.

  • II Mostra de Dolçainers i Tabaleters de la Comunitat Valenciana, organitzada per la Foguera el Port d’Alacant el 21 de juny del 1993

Participa:

  • Colla de Dolçainers i Tabaleters de l’Associació de Veïns de Sant Anton d’Alacant. Van tocar: “Havanera de tramussos” i “Popurri Popular.
  • Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló. Van tocar “Polca” i ”Bolero” de Blai Coscollar; “El Belen de la Pigà” de Matilde Salvador i “Jotilla de Vinaròs”, popular.
  • Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Terròs” de Petrer. Van tocar “Pas-doble Alsina” de Blai Coscollar; “Diana Navarra” de Xavier Richart; “Polca Darío” de Blai Coscollar i “Ball de Gitanes”, popular de Catalunya.
  • El tretze de desembre del 1992 vam participar en la Primera Trobada de Grups de Danses Populars. En el diari Información fa referència a la nostra participació “Nombrós públic va assistir a l’acte organitzat per l’Associació de Veïns Tómbola: Un centenar de joves van actuar en la primera Trobada de Grups de Danses Populars: el cicle d’intervencions el va obrir l’Associació de Veïns Tómbola, després van actuar els grups representants de les AV Ciutat d’Asís, La Canyada, Els Àngels-Altozano, Joan XXIII, Divina Pastora, Obra Social i el Palamó. Com a col·laboració especial cal destacar la participació de la Colla de Dolçainers de l’AV de Sant Anton, la presència del qual circumdant al públic fins a arribar a l’escenari, va ser rebuda amb grans aplaudiments” segons comptava el periodista Rafael Aracil.

Les nostres actuacions ens serveixen per a autofinançar el grup, comprar vestuari i instruments.

  • Vam participar a Aula Oberta, que va eixir al carrer el 1992-1993
El projecte de la colla de dolçainers i tabaleters de l’Associació de Veïns del barri de Sant Anton des del principi va ser crear una Escola de Dolçaina i Tabalet i que les classes d’aprenentatge s’introduïren en els plans d’estudi del Conservatori de Música, com a instruments tradicionals de la Comunitat Valenciana. Vam fer diverses reclamacions a les institucions en què demanàvem que l’Ajuntament fera una escola de dolçaina.
Periòdic La Verdad el 15 d’abril 1993 escrit per Ismael Belda.
Així va quedar reflectit en l’article escrit en el diari de La Verdad, el 15 d’abril del 1993, escrit per Ismael Belda i deia:
“En un escrit conjunt enviat el mes de febrer passat a la regidoria de Cultura, els dos únics grups musicals de dolçainers i tabaleters que actualment funcionen a la ciutat d’Alacant en les barriades de Sant Anton i Sant Blai van expressar el desig d’entrevistar-se amb el responsable de Cultura, José Antonio Martínez Bernicola, per a sol·licitar-li la creació d’una Escola Municipal de Dolçainers. Segons aquestes colles “l’Ajuntament ha de contribuir a revitalitzar encara més el popular instrument valencià.”
En la carta, que dos mesos després d’haver estat enviada encara no havia rebut contestació de Martínez Bernicola, les colles destaquen el paper de la dolçaina com “l’instrument musical més important del nostre poble” i n’analitzen la versatilitat “capaç d’interpretar quasi totes les facetes i estil de música“. Per a aquests músics alacantins, la dolçaina i el tabalet continuen sent actualment un significatiu pilar de nombroses manifestacions religioses i populars de la nostra terra, i citaven com a exemple conegut per tots la sorollosa presència en la Romeria de la Santa Faç, en els Fogueres de Sant Joan o en les filaes de Moros i Cristians. Amb esperit optimista, les colles observen que “la dolçaina i el tabalet comencen a tindre un espai propi dins de les festes de les nostres ciutats, i deixen de ser una relíquia del passat”.
De l’escrit dels dolçainers es desprén una decidida aposta perquè l’Ajuntament centralitze i coordine de manera rendible totes les nostres iniciatives, ajude a programar les activitats i cree, sobretot una Escola Municipal de Dolçainers. Segons aquestes colles, seria un primer pas per a la normalització de la dolçaina i la seua posterior incorporació al Conservatori Óscar Esplà d’Alacant. L’Ajuntament ha de fer aquest esforç.
Malgrat el notable auge popular de la dolçaina en el conjunt del País Valencià, la ciutat d’Alacant ha quedat enrere en la resposta municipal a aquesta demanda.
A la província ja hi ha escoles públiques de dolçaina i tabalet al Campello, Petrer, Novelda, Benidorm i Muro d’Alcoi. Quant a la província de València hi ha escoles obertes a Algemesí, Meliana, Puçol, Massamagrell i Sagunt. El conservatori José Iturbi de València imparteix els estudis superiors, ensenyament que s’imparteix després dels obligats cursos de solfeig.

CINQUANTA MÚSICS

El desig creixent dels joves pel coneixement i la recuperació de la dolçaina i el tabalet parella inseparable dels nostres instruments més emblemàtics, durant molts anys enterrats per l’oblit i les modes, està constatant-se en el mateix desenvolupament de les dues colles alacantines entusiastes com tots els dolçainers del ja mític Joan Blasco.
Creades les dues en plena democràcia, la Colla de Sant Anton funciona des de l’estiu del 1991 i està formada per 8 músics, mentre que la del barri de Sant Anton, més antiga, congrega un nombre superior de dolçainers. Entre les dues ja agrupen més de mig centenar de persones en la majoria joves, que volen aprendre a tocar la tradicional dolçaina o xaramita, aquest sonor instrument de vent que tantes vegades ens ha tret del llit enmig d’una boira de pólvora per a recordar-nos que, curts de son i en trànsit de ressaca, encara quedava més festa.
Assídues de barraques, de revetles i cercaviles, la Colla de Sant Anton, assaja en els locals de l’Associació de Veïns de Sant Anton i manté 25 alumnes dels quals 8 tenen el privilegi de formar part de la Colla. La seua direcció es troba a càrrec d’Eliseu García, veí i professor destacat de la colla “El Terrós” de Petrer.

Col·labora:

Antonio Sámchez Pérez

Ismael Belda, diari La Verdad. 15 d’abril 1993

L’11 de març del 2021 farà deu anys de la mort del dolçainer d’Alacant Lluís Avellà i Reus. Voldria des d’aquest blog, fer-li un homenatge in memoriam a la seua trajectòria i la de molts jóvens d’Alacant que van nàixer al voltant dels mateixos anys que ell i que van viure junts una experiència inoblidable. La nostra generació va viure una època inigualable. Els últims anys de la dictadura de Franco. La nostra edat oscil·lava entre els quinze i els díhuit anys. Vam ser activistes en unes dècades glorioses per a nosaltres: buscar la llibertat per nosaltres mateixos sense necessitat que ningú ens diguera què havíem de fer. Aquesta finalitat buscada crec que ens ha servit a tota una generació de jóvens que vivim el mateix procés. No vam aconseguir canviar el món, encara que créiem fermament que el podíem canviar, però el que sí que ens ha servit és per ser gent valenta, qualsevol cosa que ens proposàvem ho aconseguíem a la nostra manera. Gràcies a l’esforç i la dedicació. Tots els projectes que vam proposar, vam intentar portar-los a la pràctica. Anys més tard, vam comprendre que gràcies al diàleg i la posada en comú dels nostres projectes aconseguiríem que fórem més participatius i aquest treball crec que ens ha fet millors persones. Aquest és el missatge que volem transmetre amb aquest homenatge

A %d bloguers els agrada això: