Design a site like this with WordPress.com
Per començar

18 COLLES DE DOLÇAINERS I TABALETERS D’ALACANT

COLLES DE LA CIUTAT D’ALACANT

  1. COLLA DE DOLÇAINA I TABALET SANT BLAI D’ALACANT

El novembre del 1989, i a causa de les inquietuds musicals d’un grup de components del “Grup de Percussió de Sant Blai”, tots ells membres de diferents “Filaes” enquadrades en les festes de Moros i Cristians del mateix barri Alacantí, es crea l’Escola de Música sota el suport de la “Societat de Comparses” i la direcció musical d’Antonio Carrillos Colomina.
Aquest va ser el punt de partida de la nostra Colla. La Colla està formada en l’actualitat per vint persones, manté una escola en què s’imparteixen classes de dolçaina i percussió, de la qual n’ixen els futurs membres. En l’actualitat, Lluís Pastor és el seu professor i director i el professor de percussió és Rubén Urban, qui va nàixer musicalment en la Colla de Sant Blai. Cal destacar la participació en les entrades de les Festes de Moros i Cristians i Festes Patronals de nombroses localitats de la Comunitat Valenciana, actuacions a França en les Festes d’agermanament de la localitat de Sant Vicent del Raspeig amb la localitat de l’Isle-d’Abeau. En l’actualitat i en l’apartat musical cal destacar la composició de més de trenta obres en els estils de Moros i Cristians, marxes de processó i música popular.
  1. COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS SANT ANTONI D’ALACANT
La Colla de Dolçainers i Tabaleters “Sant Antoni d’Alacant”, va nàixer l’any 1991 al barri alacantí de Sant Antoni amb els objectius de recuperar i dignificar la música popular, la llengua i la cultura valenciana. Un grup de persones del barri van intentar donar-li una espenta cultural, per a recuperar un espai socialment degradat.
Es van proposar idees diferents: teatre, tallers de dracs, treballs manuals… i finalment es van decidir per l’opció musical, i van recuperar uns instruments tradicionals molt oblidats a la ciutat, la dolçaina i el tabalet.
Els primers impulsors del projecte van ser Antonio Sánchez, Eva Llorca i la primera idea, va ser crear una banda de música, però a causa d’un retrobament inesperat, Lluís Avellà va reconduir el projecte cap a una Colla de Dolçainers.
En principi, com que el nivell del grup era bastant baix, van contactar amb la Colla “El Terrós” de Petrer perquè reforçara el grup en actuacions. En aquell moment, van conéixer Eliseu Garcia (director de la Colla “El Terrós”) a qui van demanar que fora el professor i director musical.
L’any 1993 la Colla decideix fer un pas avant en la seua autonomia i decideix nomenar director al membre amb més solera i entitat musical del grup. És així com Juli Micó passa a ser director musical de la Colla durant deu anys.

COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS “LA CANYA” D’ALACANT

La Colla de Dolçainers i Tabaleters “La Canya” d’Alacant, és una agrupació musical local que va nàixer al desembre de l’any 1993, que prové de les classes de l’Aula Oberta d’Alacant, sota la direcció musical d’Eliseu García.
Partint d’una idea original d’Antonio Alcázar, Salvador Villaplana, Felipe Vela i Ferran Ramón, es va aglutinar alumnat de dolçaina i tabalet procedent de l’Escola Municipal d’Aula Oberta durant els anys 95 i 96.
En l’actualitat consta de 14 membres i tres educands i forma part de la Federació de Colles de Dolçainers. El director és Domingo Llopis, mestre de dolçaina de la Federació i coordinador musical de la Junta Central Fallera de València. Dins de la Colla hi ha 3 compositors de música de dolçaina. Són Víctor Pérez, Ferran Ramon i Guillermo Noguera.
Durant els anys 97, 98 i 99, “La Canya” ha participat en les actuacions d’estiu en la Plataforma de la platja de Sant Joan i igualment ha desenvolupat la seua tasca musical al llarg d’aquests anys a Alacant i comarques, mitjançant cercaviles, desfilades, despertaes, trobades, etc. i molt especialment ha sigut vinculada a les festes de Fogueres i de Moros i Cristians
  1. COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS L’EMBOLIC
Naix al gener de l’any 2002, si bé mesos abans la idea ja havia pres cos de la mà dels seus tres primers membres: Miguel Herrero i Miguel Ángel Ivorra, ex-músics de la popular banda “Els Clavells”, i Miguel Herrero Palacios, fill del primer i músic llavors de la no menys reconeguda banda de música “Carolinas”.
Moguts pel desig de divulgar, tant la música tradicional valenciana, com l’ús i l’arrelament de la “dolçaina” i eltabal” en totes les nostres festes i actes socials, prompte es van veure acompanyats de nous components que han portat a la consolidació del grup com un dels més representatius i simbòlics de la capital alacantina.
Algunes de les feines dignes d’esment i dutes a terme pel grup i encaminades a la consecució de l’objectiu marcat de recuperació de la música popular i promoció de l’ús i l’aprenentatge d’aquests instruments, han sigut:
Participació durant quatre temporades en el programa setmanal “Locos por la Fiesta”, de la televisió local d’Alacant.
Participació en les jornades didàctiques organitzades per la Federació de les Fogueres de Sant Joan, per a la divulgació i aprenentatge de la dolçaina i el tabal.
Composició de nombroses peces per a dolçaina.
Ensenyament dels dos instruments en el local d’assaig del grup.
  1. COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS BENACANTIL D’ALACANT
Naix l’any 2007 dins de l’Associació de Veïns del barri de Sant Anton, però els seus orígens són de l’any 1991, quan es va crear la Colla de Dolçainers de Sant Antoni.
Està integrada per deu músics. Amb molt d’esforç i dedicació, continuen mantenint i recuperant l’esperit alacantí de la música popular. Té una escola de dolçaina. La directora actual és Jenifer que va ser alumna de Lluís Avellà.
Concert a l’església Misericòrdia, director Lluís Avellà
  1. COLLA DE DOLÇAINES I TABALS “EL COCÓ” D’ALACANT

Naix l’any 2011, per amor a la xaramita

El sentit del nostre nom: Recollim el nom de la platja del Cocó, la més vinculada al Raval Roig, lloc on naix la iniciativa de constituir aquesta Colla. Ens va agradar per la proximitat i pel significat de la paraula Cocó, que és un clot en la roca on s’acumula l’aigua de mar i que en assecar-se deixa la inestimable sal de Cocó. Volem ser la sal de la tradició, allò que queda en evaporar-se hi sobra.
La vinculació de la Colla al barri del Raval Roig és més que un fet, ja que alguns de nosaltres participem en les seues festes, i de manera activa, fa més de quinze anys. Les relacions personals amb les famílies del barri, amb els membres de les penyes i majordomies, i com no, amb la família Boronat, família de dolçainers de Callosa d’en Sarrià, és d’una gran amistat. També una de les membres del grup prové d’una família del barri, els Canyella.
  1. COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS “EL BACAROT”

Sorgeix amb la idea que hi haja en la partida rural alguna activitat cultural, que siga punt de reunió de persones interessades en la música, concretament la tradicional, però que també, a partir de la relació intergeneracional, fora un germen d’activitats multiculturals. Aquest objectiu era compartit amb Lluís Avellà, qui es convertiria en assessor musical i enllaç cultural de la futura associació musical com d’altres d’Alacant.
Les activitats es van iniciar el 28 d’octubre del 2010 amb una trobada de músics-amics a la qual van assistir: Lluís Avellà, Antonio Pacheco, Miguel Pacheco, Vicente Sanchiz i Juanjo Serrano. Al divendres següent, van començar les classes de dolçaina amb quatre alumnes i, l’abril del 2011 les de percussió amb huit alumnes. La Colla va quedar oficialment constituïda com a Associació l’11 de febrer del 2012. Director: Juan José Serrano Abellán. Nombre de dolçainers: 5. Nombre de Tabaleters: 6. Membres: 18. Té Escola: Sí. Nombre d’educands: 8. Actuacions més representatives del grup: Festes de Bacarot, festes de Torrellano, Trobada de La Romana, festes del Raval Roig d’Alacant, ofrena de flors de les Fogueres d’Alacant, audicions trimestrals de l’alumnat, processó de la Santa Creu d’Alacant

COLLES DESAPAREGUDES

  1. COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS “EL TUDELL”
Van eixir de les classes d’Aula Oberta al mateix temps que “La Canya”, després se’n van anar a la Colla “Floreal” de Sant Vicent

ESCOLA DE MÚSICA TRADICIONAL D’ALACANT

Es creà l’any 2000, després de la separació de Lluís Avellà i Antonio Sánchez de la Colla de Sant Antoni i van fundar aquesta associació amb la unió dels alumnes d’Aula Oberta, perquè Lluís Avellà n’era el mestre.

Sorgeix amb el propòsit de fomentar l’estudi de la música popular en particular, i de la cultura popular en general, com també el de promocionar la difusió i la divulgació de la cultura popular.
Per això treballem en dos línies definides que es concreten en:
• La formació de nous músics, això es tradueix en la creació d’un lloc on es puga ensenyar, no sols per a tocar la dolçaina i/o el tabalet, sinó també altres instruments com la tarota (o xeremia) o les cornamuses.
• El foment i l’impuls de grups d’estudi, divulgació i desenvolupament de la cultura popular.
Dins d’aquest marc, és on s’ha fet la recuperació dels nanos i gegants d’Alacant.
L’escola de Música Tradicional es va transformar en dues associacions:

Nanos i Gegants d’Alacant i Nanos d’en Romeu
  1. COLLA DE DOLÇAINERS DEL RAVAL ROIG
Va ser creada l’any 2000 i es va fundar amb la denominació del “Puto del Socors”, per iniciativa de tres “Ravalrogers”: Amadeu Luchoro Rus, José Àngel Llinares Modéjar i Miquel Àngel Company Sirvent, després de diverses reunions celebrades en la SCD Marina. La Colla estava formada, bàsicament per xiquets del Raval Roig, familiars i amics.
El primer mestre de la Colla va ser Ramonet Riera. Després hi va seguir Andrés Colomina, experimentat i conegut músic.
Originàriament es va anomenar Colla “El Puta del Socors”. L’any 2004 la Colla passà a anomenar-se Colla d’”El Raval”. El 2007 L’agrupació es va desfer, principalment per la falta de motivació musical dels components.

Col·labora:

Antonio Sánchez Pérez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

L’11 de març del 2021 farà deu anys de la mort del dolçainer d’Alacant Lluís Avellà i Reus. Voldria des d’aquest blog, fer-li un homenatge in memoriam a la seua trajectòria i la de molts jóvens d’Alacant que van nàixer al voltant dels mateixos anys que ell i que van viure junts una experiència inoblidable. La nostra generació va viure una època inigualable. Els últims anys de la dictadura de Franco. La nostra edat oscil·lava entre els quinze i els díhuit anys. Vam ser activistes en unes dècades glorioses per a nosaltres: buscar la llibertat per nosaltres mateixos sense necessitat que ningú ens diguera què havíem de fer. Aquesta finalitat buscada crec que ens ha servit a tota una generació de jóvens que vivim el mateix procés. No vam aconseguir canviar el món, encara que créiem fermament que el podíem canviar, però el que sí que ens ha servit és per ser gent valenta, qualsevol cosa que ens proposàvem ho aconseguíem a la nostra manera. Gràcies a l’esforç i la dedicació. Tots els projectes que vam proposar, vam intentar portar-los a la pràctica. Anys més tard, vam comprendre que gràcies al diàleg i la posada en comú dels nostres projectes aconseguiríem que fórem més participatius i aquest treball crec que ens ha fet millors persones. Aquest és el missatge que volem transmetre amb aquest homenatge

A %d bloguers els agrada això: